Monique

Met schilderen ben ik begonnen een jaar na de geboorte van mijn tweede zoon. In 1997 kon ik mijn eerste schilderij inlijsten: IJsje. Sindsdien hangt het prominent in mijn slaapkamer. In het begin werkte ik vooral met grote doeken en schilderde ik voornamelijk vrouwen. De laatste jaren schilder ik steeds meer dieren en werk ik op kleiner formaat en veel gedetailleerder. Ik schilder thuis in de huiskamer. Mijn ezel staat bij de openslaande deuren, waar het licht noord-oost is. Schilderen is voor mij een echte passie. Maar ik kan alleen schilderen als ik daar de rust voor heb, om mij heen en in mijn hoofd. De inspiratie om te schilderen haal ik uit vele bronnen. Soms zie ik een leuke afbeelding in een tijdschrift, soms zie ik een schattig voorwerp in een bijzonder winkeltje dat ik niet kan laten liggen. Een schilderij bevat vaak meerdere inspiratiebronnen. Inspiratie gecombineerd met mijn fantasie vormen het eindproduct van mijn schilderen: een vrolijk schilderij.
Ik vind het prachtig om dieren te schilderen. Sinds kort ben ik begonnen met het schilderen van vogelhoofden. De laatste, de pauwen-koppen, heb ik geschilderd op echt linnen. Heerlijk om op te werken, en heel goed gelukt, vind ik.
Ik wil nog vele jaren blijven schilderen. Mijn inspiratie en fantasie zijn nog lang niet op. Je zal dan ook soms nieuw werk van mij tegenkomen. Wel alles op z’n tijd natuurlijk, want voor een schilderij neem ik alle tijd die nodig is om het te krijgen zoals ik wil.
Enkele jaren geleden is er een boekje met mijn schilderijen uitgekomen. Daar ben ik heel trots op. Het is heel mooi uitgevoerd en opgemaakt, er staan 64 schilderijen in afgebeeld. Inmiddels heb ik meer dan 70 doeken gemaakt.

Monique Landesbergen

mijn meisje